Сушени манатарки

dried mushrooms

 

Сушените гъби са с намален обем и тегло, което улеснява тяхното съхранение и спестява място. В суха форма те много дълго време не губят хранителните си качества, вкус и аромат. Сушените гъби надхвърлят по хранителни свойства дори маринованите и осолени гъби, защото в сравнение с консервираните, те имат повече протеини.

Не всички видове гъби се подлагат на сушене поради горчивината им. Белите гъби, и по-конкретно манатарките се считат за най-вкусни и питателни сред диворастящите.

Гъбите имат уникално балансиран състав от биологични компоненти, включително протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи. Това е лесно смилаем нискокалоричен диетичен продукт – източник на протеинови съединения с 18 вида аминокиселини (левцин, аргинин, тирозин, глутамин и др.). С ¾; сушени гъби са съставени от протеинови съединения.

Гъбите са богати на витамини, сред които: А, В (В1, В2, В3, В6, В9), Д, Е, РР и микроелементи – калий, цинк, калций, фосфор, мед, сяра и манган. Съдържанието на витамини от група В в гъбите е повече, отколкото в някои зеленчуци и зърнени култури. Бета-глюкан, меланин, органични киселини и урея също са полезни компоненти на гъбичките.,

Използването на сушени гъби е от полза за тялото, тъй като поддържа много от функциите му, имунната система, има противораков ефект, подпомага кръвообращението, нервната система, служи за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система, спомага за елиминиране на вредния холестерол, добър метаболизъм и кожа, нокти и коса.

 

Източник: healthycatchups.com