Ползи от сушените манатарки

сухи манатарки

 

Ползите от сушените гъби се дължат на техния състав.

Гъбите често се наричат ​​зеленчуково месо, защото съдържат много растителни протеини. Все пак сушените гъби са с малко по-ниска хранителна стойност от пресните. Гъбите съдържат 18 ценни аминокиселини, витамини А, D, Е, РР и В, както и много микроелементи. Сред тях са цинк, калий, мед, манган, фосфор и сяра. Освен това в гъбите има органични киселини, бета-глюкан и меланин.

Сухите гъби запазват висока концентрация на растителен протеин, въпреки че се абсорбират по-зле от животинските протеини. 1 кг сушени гъби съдържа 2 пъти повече протеин от телешкото месо. Калоричното съдържание на гъбите в суха форма е по-високо от това на пресните. Това се дължи на факта, че съставът на гъбата съдържа повече от 90% вода, която се изпарява по време на процеса на сушене

Въвеждайки сушени гъби в диетата си, можете да се предпазите от сърдечни заболявания, да подкрепите имунната система, да поддържате нормалното функциониране на нервната система, да подобрите състоянието на ноктите и косата, да забравите за преждевременните бръчки. Този продукт също помага за премахване на холестерола от организма и контролира метаболизма.

Сушените  манатарки имат много дълга годност. Тя е от 1 до 3 години при правилно съхранение.