Полезни качества на манатарката

Boletus
Манатарките са гъби с много богати на хранителни вещества и имат много ползи за здравето.
Манатарката съдържа до 35% пълноценен протеин, който е балансиран по аминокиселинен състав и включва тирозин, левцин, глутамин и аргинин. Вътрешността на гъбата се усвоява относително лесно в стомашно-чревния тракт и не изисква допълнителни храносмилателни сокове. В тази гъба има значително количество витамин РР и никотинова киселина, витамини от групи В, С, D и Е, макро- и микроелементи, което прави продукта ценен за хранителния режим на здрави хора.
Стимулират отслабването
Гъбите манатарки са с ниско съдържание на калории, но имат много протеини и фибри, което ги прави ценен инструмент за отслабване.
Фибрите се движат през стомашно-чревния тракт неразградени, като усилват чувството на ситост и поддържат апетита под контрол.
Протеинът от друга страна, може да помогне за загубата на тегло по няколко начина. Първо намалява нивата на хормона на глада грелин и засилва метаболизма и намалява приема на калории.
Протеините също така изискват много повече калории за храносмилане отколкото въглехидратите и мазнините, което означава, че когато консумирате високопротеинови храни (като манатарките например), вие ще се приемете много по-малко калории като краен резултат, в сравнение с въглехидратни или мазни храни. Ето някои от ползите им:
Намаляват възпалението
Хроничното възпаление е свързано с много здравословни проблеми, от ревматоиден артрит и астма до пептична язва. Доказано е, че възпалението допринася за развитието на хронични заболявания като рак и сърдечни болести.
Някои проучвания са установили, че манатарките имат противовъзпалителни свойства, които могат да намалят симптомите, свързани с някои състояния, причинени от възпаление. В народната медицина гъбите често се използват за лечение на бъбречни заболявания.
Високо съдържание на антиоксиданти
Манатарките са с високо съдържание на антиоксиданти – съединения, които неутрализират свободните радикали и предотвратяват увреждането на клетките и се борят с оксидативния стрес.
Насърчават доброто храносмилане
Високото съдържание на фибри в манатарките предотвратява запека и помага на движението на червата. Влакната също помагат при рефлукс и други заболявания на храносмилателната система.
Добър източник на протеини
Манатарките могат да бъдат добро допълнение към менюто на вегетарианци и вегани, които не успяват да си набавят необходимите количества белтъчини и желязо. Протеините са от значение за изграждането на мускулите и поддържането на здрави тъкани. Те също така помагат за поддържането на здравословно тегло и предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар, насърчават здравето на мозъка и сърцето.
Източник:Фрамар.бг